Binnenkort douchen de eerste bewoners in een circulaire badkamer, gemaakt van gerecyclede petflessen. Een Europese primeur van elk® groep en REPEAT® Materials. Twee pilot badkamers zijn al gerealiseerd, in Nijmegen en Haps. De badkamers zijn gemaakt van waterproof panelen, bestaand uit 99% Pet materiaal. Daarvan is 75% gerecycled. Volgend jaar is dat zelfs 90%. Voor één badkamer worden ongeveer 6900 gerecyclede petflessen gebruikt. Deze innovatie geeft een impuls aan de milieu-impact van de renovatie opgave in de gebouwde omgeving.

Uitgedaagd door opdrachtgever Mooiland, startte elk® ruim een jaar geleden met onze zoektocht naar nieuwe circulaire materialen en bouwmethoden. Met als vertrekpunt: “hoe kunnen we bestaande woningen op een duurzame, circulaire manier renoveren, die betaalbaar is en de overlast voor bewoners beperkt”.

Innovatie uit de hotel- en cruiseindustrie
Voor innovatie is het handig om buiten de gebaande paden te gaan, om zo tot nieuwe inzichten te komen. Een ideale partner daarbij is REPEAT® Materials – een leverancier van circulaire materialen, met jarenlange ervaring in het realiseren van prefab-badkamers voor de hotel- en cruise-industrie. Werken in deze industrieën vraagt om snelheid, betaalbaarheid en een hoogwaardige kwaliteit. De kennis en ervaring van REPEAT® Materials, gecombineerd met de kennis en ervaring van elk® met renoveren in de gebouwde omgeving bleek een perfecte match.

Maximale sociale impact met minimale milieu-impact
De kosten van dit innovatieve systeem zijn vergelijkbaar met een traditionele badkamerrenovatie. Belangrijk voordeel is dat de montage eenvoudiger is en er geen specialisten zoals tegelzetters en stukadoors meer nodig zijn. Dit verkort de duur van de renovatie van acht naar twee dagen. Een groot voordeel is ook dat deze methode daardoor veel minder overlast voor de bewoners geeft. En misschien net zo belangrijk, volledig losmaakbaar en herbruikbaar

Dit nieuwe innovatieve systeem is onderdeel van een breder, circulair renovatieprogramma dat elk® samen met Mooiland oppakt.

Nieuwsgierig geworden naar de petflessen-badkamer? Breng een bezoek aan de elk® experience in Nijmegen en ervaar zelf hoe de badkamer van de toekomst eruit ziet.

Dit artikel is een aangepaste versie van een nieuwsbericht op de website van elk® groep.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons werk

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over VIOS Bouw

Denken in oplossingen, dat zit in ons DNA

Dat doen we met 160 collega’s en met onze ketenpartners en co-makers, vanuit onze vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Houten. VIOS Bouw is onderdeel van elk® groep.

Lees meer