Om je positie in de markt te behouden of te verstevigen moet je je voortdurend ontwikkelen. Dat is waarom we met de elk® groep continu innoveren, verduurzamen en manieren vinden om sneller en slimmer te werken. 

Het in 2021 gelanceerde concept ‘elk® TransforMEER’ is daar een mooi voorbeeld van. Het is een efficiënte en vriendelijke manier om extra woonruimte te creëren in een bestaande wijk. Snel en zonder weerstand. Het biedt een oplossing voor de vier grootste thema`s van deze tijd in de (sociale) woningmarkt:

  • Aanpakken van het tekort aan woonruimte door betere afstemming van vraag en aanbod.
  • Verbeteren leefbaarheid en vergroten woongenot.
  • Duurzame en circulaire aanpak en realisatie.  
  • Kostenbeheersing en betaalbaarheid.

Ook van waarde voor VIOS opdrachtgevers
Het concept kan worden toegepast in bestaande wijken en buurten, waarbij we snel en efficiënt woonruimte kunnen toevoegen met (deels) prefab houtskeletbouw. TransforMEER is een belangrijke toevoeging waarmee we onze opdrachtgevers verder kunnen helpen.

We werken met TransforMEER in vier fasen
Fase 1: Planvorming met onder andere een woonbelevingsonderzoek, een demografisch onderzoek en een studie naar de openbare inrichting in de wijk. Denk aan het groen, parkeren en uiteraard de kansen om woonruimte toe te voegen, afgestemd op de wens van bewoners en de woningcorporatie. Alle gegevens brengen we samen in een masterplan ter beoordeling van de opdrachtgever.

Fase 2: Het toevoegen van woonruimte in de bestaande wijk. Bijvoorbeeld door een grondgebonden woning te vervangen door gestapelde bouw, het optoppen van bestaande portiekflats of door woningen in te breiden op lege plekken in de wijk.

Fase 3: Het overige deel van de woningen renoveren en verduurzamen we en maken we toekomstbestendig voor minimaal de komende 30 jaar.

Fase 4: We maken afspraken met de opdrachtgever voor het planmatig onderhoud en beheer.

Het resultaat? 
Een complete wijkupgrade met extra woonruimte, volledig afgestemd op huidige en toekomstige bewoners:

  • MEER woonruimte (verdichten, optoppen en inbreiding in bestaande wijken).
  • MEER leefbaarheid (kansrijke, inclusieve wijken waar starters, jonge gezinnen en senioren elkaar vinden en versterken).
  • MEER circulariteit (concept is circulair en gebaseerd op houtskeletbouw met een hoge BCI-score: losmaakbaarheid, hergebruik en materialenpaspoort).
  • MEER betaalbaarheid (concept kent meerder financieringsmodellen met als meest extreme vorm WAES – Wonen Als Een Service). 

De sector ontvangt TransforMEER zeer positief. Wij zijn trotse finalisten van de Challenge So You Think You Can Build en in 2021 beloond met de Prefab Effiency Award tijdens de prefab-beurs te Den Bosch. De eerste plannen zijn inmiddels uitgewerkt en dit najaar starten we met de realisatie van het eerste project.

Meer weten over TransforMEER? Kijk op transformeermetelk.nl

Slimmer bouwen door middel van prefab is in onze ogen één van de manieren om de woningnood op te kunnen lossen. Met onze TransforMEER-aanpak kunnen we in bestaande wijken steeds meer woningen creëren op hetzelfde aantal vierkante meters, door bestaande woningen om te bouwen. In wijken waar veel ouderen in rijtjeswoningen wonen, kun je bijvoorbeeld woningen splitsen, waarbij ouderen beneden blijven wonen en we boven met enkele aanpassingen een extra woning creëren voor bijvoorbeeld starters. Je creëert niet alleen extra woningen, maar zorgt er bovendien voor dat de ouderen langer thuis kunnen blijven wonen in hun eigen straat, waar ze alles en iedereen kennen. Dezelfde prefab modules passen we toe in flats, die we zo ook voorzien van een extra woonlaag, de zogenaamde Optopper. – Roel van Elk, directeur elk® groep.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons werk

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over VIOS Bouw

Denken in oplossingen, dat zit in ons DNA

Dat doen we met 160 collega’s en met onze ketenpartners en co-makers, vanuit onze vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Houten. VIOS Bouw is onderdeel van elk® groep.

Lees meer