Dagelijks bouwen we aan goed en prettig wonen, werken, leren en leven. We hebben daarbij altijd oog voor leefbaarheid en een duurzame toekomst; het bepaalt hoe we naar projecten kijken.
Ook als alle klimaatdoelen gehaald worden, zal in 2100 de aarde minimaal 0,3 tot 1,7 graad warmer zijn. Minder positieve scenario’s spreken over 5 graden opwarming. Dat heeft invloed op de leefbaarheid.
We kunnen invloed uitoefenen op hoe groot de problemen worden. Door de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren beperken we de opwarming, ook wel klimaatmitigatie genoemd. Daar zetten we bij VIOS stevig op in met duurzaamheid en circulariteit. In onze projecten, maar ook in onze eigen bedrijfsvoering – in Amsterdam en Utrecht wekken we bijvoorbeeld eigen energie op.
Download onze infographic over de winst van ‘Groen in de stad’ (PDF).
Aanpassen aan veranderend klimaat
Omdat het probleem niet helemaal de wereld uit te helpen is, moeten we ook kijken naar maatregelen om steden en leefomgevingen aan te passen aan dat warmere en veranderende klimaat: klimaatadaptatie.
Door aanpassingen in en om de bebouwde omgeving, ervaren mensen minder last van toenemende hitte. Energiezuinig koelen beperkt bijvoorbeeld warmteafgifte, groene ruimtes bieden verkoeling en verminderen wateroverlast. En opvangen van regenwater legt in droge periodes minder beslag op drinkwater. Bijkomend voordeel is dat zulke maatregelen ook bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van CO2. Zo sla je twee vliegen in een klap.
Groen in de stad. Geen luxe, maar noodzaak.
De afgelopen jaren is op veel plaatsen bezuinigd op de groene ruimte. Onderzoek van de Wageningen University laat zien dat groen meer en meer verdwijnt uit de stad. Cement, stenen en tegels verdringen bomen, struiken en grasvelden.
Klimaatbestendig ontwikkelen kan niet zonder groene ruimte.
Maar groen doet er dus toe en zeker niet alleen om steden klimaatbestendiger te maken. Er zijn genoeg redenen om in groen te investeren:
- Bedrijven vestigen zich graag in een groene buurt, medewerkers en klanten voelen zich prettig in zo’n omgeving.
- De waarde van huizen en kantoren kan tot wel 15% stijgen op groene locaties.
- In groene wijken zijn mensen gezonder. Groen vermindert stress en stimuleert sociaal contact.
- Bij hitte werkt groen verkoelend. Bomen geven schaduw en groen verdampt water waardoor de temperatuur daalt.
- Het is de beste manier om wateroverlast te voorkomen.
- Er is meer biodiversiteit in steden met tuinen, bomen, bloemrijke plantsoenen, groene daken en gevels.
We helpen onze opdrachtgevers daarom graag om duurzame projecten te ontwikkelen en beheren – mét oog voor groen. We nemen de invulling daarvan steeds vaker mee in onze voorstellen, plannen van aanpak en in de uitvoering.
De winst van groen in de stad
Download de PDF door op de afbeelding te klikken:
