Flat met toekomst (nul-op-de-meter)
Bij de volledige renovatie van een verouderde Intervamflat aan de Camera Obscuradreef in Utrecht was nul-op-de-meter (NOM) voor opdrachtgever Mitros het uitgangspunt. Een ambitieus project dat perfect bij ons past.

Samenwerking:
– Design, Build & Maintain met Mitros Woningcorporatie
– Ketensamenwerking met ketenpartners VIOS Bouw

Doelstellingen:
– Levensduur verlengen met 50 jaar
– Hoog energetische maatregelen
– Ontwerp, realisatie, beheer en onderhoud in één hand en overeenkomst
– MJOP en DoMo € 1.350,- inclusief btw per woning per jaar
– Bewonerstevredenheid > 8

Daarnaast ging het voor alle woningen ook om nieuwe keuken, badkamer en toilet. Overal nieuw stucwerk, binnenschilderwerk, binnendeuren, H&S werk, schakelmateriaal, en nieuwe binneninstallaties. Asbest moet gesaneerd worden en ‘in de plint’ realiseerden we 15 nieuwe woningen. 

Projectoverstijgend hebben we samen met onze partners op ten noort blijdenstein architecten en Nieman Raadgevende Ingenieurs een uniek, modulair renovatieconcept voor flatwoningen uitgewerkt.

Na een succesvolle pilot met 8 woningen die we in 10 weken volledig energieneutraal maakten, zijn in dezelfde wijk vervolgens in totaal 252 portiekwoningen aangepakt en 15 nieuwe woningen toegevoegd.  

Het succesvolle project heeft veel media-aandacht gekregen en is eind 2019 in de prijzen gevallen bij de prestigieuze Green Solutions Awards in de categorie Sustainable Renovation.

“Eigenlijk moeten ze dit met alle flats hier in de omgeving doen.” – bewoonster over haar gerenoveerde NoM-woning.

Over nul-op-de-meter (NOM)
Bij nul-op-de-meter verbruikt een woning net zo veel energie als wordt opgewekt. We hebben het dan over energie voor Ruimteverwarming, Ventilatie (hulpenergie), Warm Water en Huishoudelijk gebruik. Het energieverbruik en de energieprestatie zijn genormeerd op verbruik en klimaatjaar. 

De maatregelen daarvoor moeten worden genomen op woningniveau. Bewoners hebben geen energierekening meer, maar betalen een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) aan de verhuurder (corporatie). Deze extra EPV inkomsten geven de corporatie extra investeringsruimte. Ongeveer € 25.000,- per woning. Na een gemiddeld jaar en bij een gemiddeld gebruik staat de electrameter weer op 0 (nul).

Contact

Ook beter bouwen?

Neem contact met ons op voor kwaliteit en maatwerk.

Utrecht
Woningbouw projecten

Marco van den Broek
030 - 262 78 72 info@vios-bouw.nl