Theater Kikker is een veelzijdig theater met twee zalen in het centrum van Utrecht. Het is ooit in 1972 opgericht door leden van het Utrechts studenten corps als een piepklein theatertje aan het Janskerkhof. In 1980 verhuisde Kikker naar de huidige locatie aan de Ganzenmarkt, hartje binnenstad.

Scheurvorming in het tegelwerk van de toiletgroep van het theater, dat was storingsmelding van de gemeente Utrecht. Bram Combé (projectleider VIOS Bouw, vestiging Jaarbeurs): “De scheurvorming was zo ernstig dat we in overleg met de technisch beheerder verder zijn gaan onderzoeken. De scheuren kwamen uit het onderliggende gewelf. We ontdekten dat er een liftschacht door het gewelf was gebouwd zonder enige hulpconstructie. Om dit te monitoren hebben we scheurmeters geplaatst.”

“Een mooi voorbeeld van ons vakmanschap”

Uit de rapportage van de constructeur bleek dat het met de belasting van een volle theaterzaal verstandiger was om het gewelf te stabiliseren. De werkzaamheden voor definitief herstel pasten op dat moment niet in de programmering van het theater. Het gewelf is daarom eerst tijdelijk gestabiliseerd, tussen de planning van de theatervoorstellingen door. 

Bram: “Het definitieve herstel deden we afgelopen zomer. We hebben eerst het gewelf laten leegruimen, er lag veel bouwvuil in het zand. Daarna hebben we de overbodige gaten in het gewelf weer traditioneel dichtgemetseld en afgewerkt met een nieuwe vertinlaag. Stabiliteit realiseerden we met een betonvloer met diverse kassen op vloerhoogte. De aangepaste wapening maakte het mogelijk de staalconstructie te plaatsen.”

Door de krappe bereikbaarheid en toegankelijkheid van het theater en het gewelf kon de staalconstructie niet uit lange lengtes gemaakt worden. Het is ter plekke gelast. 

Contact

Ook beter bouwen?

Neem contact met ons op voor kwaliteit en maatwerk.

Utrecht
Utiliteit en speciale projecten

Arjan Schothorst
030 – 262 78 72 info@vios-bouw.nl